Cum comunicăm cu persoanele cu o atitudine negativă

Comunicarea este un proces de relationare, de constructie a vietii sociale. Fiecare persoana are propriul sistem de referinte si fiecare isi exprima gandurile in mod diferit. Chiar daca vom intalni doua personae care doresc sa transmita acelasi mesaj, ele vor exprima acest mesaj in mod diferit. Atitudinile negative pot fii considerate bariere comunicationale. Ele pot limita calitatea procesului de comunicare.

Comunicarea interpersonala se desfasoara in cadrul unor anumiti parametri. Este foarte important ca relationarea verbala dintre doua persoane sa se desfasoare la nivelul aceluiasi palier. De cele mai multe ori suntem pusi in situatia in care suntem nevoiti sa comunicam cu persoane care nu se afla pe acelasi palier cu noi. Ce facem in cazul acesta?

Atitudinea negativa

            Persoanele care au o atitudine negativa au la baza o serie de elemente care determina prezenta acestei stari. Printre ele numaram si:

 • Neincrederea in sine: persoanele care considera ca nu merita un anumit compliment sau gest si care nu au incredere in capacitatea si abilitatile proprii.
 • Perfectionism exagerat: in aceasta categorie intra persoanele care isi fixeaza obiective irealizabile si care dezvolta frustrari atunci cand nu reusesc sa isi indeplinesca telurile.
 • Pesimism: persoanele care au o viziune negativa asupra viitorului si asupra rezultatelor actiunilor lor.
 • Focalizarea pe elemente negative: persoanele care isi concentreaza atentia asupra aspectelor negative ale lucrurilor.
 • Negativizarea evenimentelor: persoanele din aceasta categorie au tendinta de a oferi o valoare negativa evenimentelor neutre chiar si a celor pozitive din viata lor.
 • Tendita de a critica: persoanele care isi focalizeaza atentia asupra defectelor celor din jur.

Tehnici de relationare cu persoane negative

            Atunci cand sunteti pusi in situatia de a comunica cu o persoana ce dezvolta o atitudine negativa este important sa aveti anumite tehnici care sa va  ajute sa va pastati optimismul si sa nu va lasati afectat de starea negativa a celeilalte persoane:

 • Pastrati-va starea de optimism.

Indiferent de starea de spirit a interlocutorului cu care purtati conversatia incercati sa nu va lasati afectat si sa va mentineti starea de optimism.

 • Propuneti alte variante de abordare

Persoanele care adopta o atitudine negativa nu o fac in mod intentionat si delieberat. Ele reactioneaza la evenimentele petrecute in viata lor. Puteti sa le propuneti alte variante de abordare a problemelor, sugerandu-le chiar si posibile rezolvari.

 • Facilitati eliminarea negativismului

Atunci cand discutati cu o persoana dificila, inchisa, negativa incercati sa ii creati un spatiu de comunicare plin de energie pozitiva care sa faciliteze eliminarea gandurilor negative.

 • Creati entuziasm

Puteti incerca sa adresati persoanelor negative intrebari legate de obiectivele lor. Atunci cand veti deschide o discutie care va avea ca subiect visele lor, aceste persoane isi vor indrepta atentia catre obiectivele pe care le au de indeplinit, lasand negativismul in urma. Incercati sa le adresati intrebari astfel incat sa creati entuziasm.

 • Realizati o fapta buna

Incercati sa faceti un lucru frumos pentru persoanele negative. Ganditi-va la ceva care le va schimba atitudinea si oferiti-le posibilitatea de a va fi recunoscatori. Indiferent de gradul de negativism al persoanei cu care comunicati aceasta va aprecia o fapta buna.

 • Oferiti optimism

Nu lasati interlocutorul sa va creeze o stare negativa,. Aratati o atitudine optimista si oferiti exemplu acelor persoane care nu au puterea de a observa lucrurilor frumoase din jurul lor.

Fotografia este preluata de pe acest site.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s