Comunicare non-verbală şi importanţa ei în viaţa socială

Comunicarea este un proces compus dintr-o serie de elemente. Comunicarea verbală este doar o componentă a acestui proces. Componenta non-verbală se referă la gesturi, proxemică, artefacte, tonalitate.

Gesturile comunica cine suntem

Mimica reprezinta modul in care trasaturile fetei redau trairile unei persoane. In cadrul relationarii cu alte persoane pentru a castiga increderea acestora mimica nu trebuie sa intre in contradictie cu elementele verbale. Zambetul este un element care ajuta intodeauna in relationarea cu ceilalti, deoarece transmite prietenie, apropiere si siguranta de sine. Incruntarea transmite concentrare, atentie maxima dar si incordare si rigiditate. De acest motiv persoanele care sunt incruntate transmit o stare de tensiune. Rictusul (schimonosirea fetei) induce ideea de nesiguranta. Atunci cand vorbim cu persoane ce tind sa foloseasca diverse modificari ale fetei putem crede ca aceste persoane fie nu spun adevarul, fie nu stiu despre ce vorbesc.

Privirea este un factor important al limbajului non-verbal, ea fiind si modalitatea prin  care se creaza o conexiune intre persoanele ce isi vorbesc. Contactul vizual permanent este decisiv pentru castigarea bunavointei si a încrederii. Informatia pe care o transmitem va avea un impact mult mai mare asupra interlocutorului daca il privim in ochi atunci cand vorbim cu acesta.

Lipsa gesturilor face ca o conversatie sa piarda din dinamism si sa devina plictisitoare. Pe pe alta parte daca gesticulam prea mult putem sa ne obosim interlocutorii, iar acestia sa nu se mai poata concentra pe informatia transmisa. Este importanta evitarea gesturilor precum: mainile tinute in solduri, indreptarea degetului aratator catre interlocutor, pocnitul din degete, jocul cu diferite obiecte, trecerea mainii prin par. Aceste gesturi pot transmite agresivitate, nervozitate, nesiguranta. Postura ferma, dar nu rigida, a vorbitorului ofera un plus de siguranta celor spuse.

Importanta comunicarii nonverbale in viata sociala

Relationarea cu persoanele din jurul nostru se realizeaza prin comunicare. Din acest motiv trebuie sa acordam o atentie sporita modului in care transmitem ceea ce ne dorim si nu altceva. Cuvintele nu sunt singurele purtatoare de mesaje. Uneori gesturile pot transmite mai mult decat cuvintele. O persoana care doreste sa comunice eficient trebuia sa tina cont de o serie de elemente:  postura corpului, privire,  inflexiunile vocii, proxemica, haine si accesorii, de modul in care gesturile sustin informatiile transmise verbal, sau le contrazic.

Modul in care comunicam cu  prietenii nostri, cu familia, cu superiorii, cu colegii reflecta o imagine despre cine suntem. Daca ne dorim sa existe o concordanta intre modul in care ne percem si modul in care suntem perceputi trebuie sa fim atenti la ceea ce spunem atat prin cuvinte cat si prin gesturi. De cele mai multe ori persoanele care nu spun adevarul realizeaza gesturi care contrazic ceea ce au spus, iar acest lucru transmite informatii negative despre aceste persoane.

Fotografia este preluată de pe acest site.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s